De bästa PC-spelen inom MMO och MMORPG år 2020

MMO är engelska och står för Massively Multiplayer Online, det vill säga mängder av spelare som spelar mot varandra på en och samma gång online. MMORPG står i sin tur för Massively Multiplayer Online Role-Playing Game, det vill säga samma som MMO men spelaren kan samtidigt rollspela.

Spelaren kan då gå in i rollen av en avatar som är exempelvis en trollkarl, ett troll, en riddare, ett lejon eller kanske till och med uppge sig vara av ett annat kön än spelaren egentligen är.

Båda typerna av spel är såväl spännande som avkopplande precis som exempelvis spel med betting bonus, vilket är ett sätt att ge spelare en extra chans eller möjlighet att spela. Men med MMO eller MMORPG finns även ytterligare faktorer som att spelaren kan lära känna nya vänner och kanske även lära sig ett nytt språk. Det finns många historier om spelare som till och med har träffat sin partner via denna typ av spel.  

Topplista

1. World of Warcraft – Shadowlands

Den åttonde expansionen av MMORPG-spelet World of Warcraft har slagit världsrekord med sina 3,7 miljoner sålda exemplar på premiärdagen. Det är lätt att förstå varför! Tillverkaren Blizzard har sedan spelets första utgåva erbjudit spelare över hela världen att ta del av en värld fyllt av mystik och uppdrag. Möjligheten att samtala och skapa grupper med vänner, och okända, har också gjort att spelet fått toppoäng gällande sina mervärden inom språk och social kompetens.

2. Final Fantasy 14

Tio år efter den första delen i serien släpps del nummer fjorton i detta mycket populära MMO-spel med en twist. För att nå högre i spelet används en utveckling som baseras på spelarens skicklighet, vilket innebär att det kan gå fort att komma långt i detta spännande spel. Med grafik på högsta nivå, en fängslande storyline och perfekt utformade stridsplatser tar spelet självklart listans plats nummer två. Ett stort plus är också de tätt återkommande uppdateringarna som konstant ökar spelets kvalitet.

3. Genshin Impact

Utvecklaren Mihoyo har här skapat ett spel som täcker alla genrer. I början av spelet blandas RPG med äventyrsspel, crafting, single player och co-op. Men ju längre spelaren kommer i spelet desto mer övergår det till att vara ett MMO-spel. Spelet har en del begränsningar och är inte genomgående MMO. Men tekniken, det roliga gränsöverskridandet konceptet, grafiken och historien gör ändå att spelet hamnar på listans plats nummer tre, med väl godkänt!

Sammanfattning

Spelen inom MMO och MMORPG visar 2020 att vissa vinnande koncept fortfarande är gångbara och fortsätter att utvecklas framåt. Det finns också spel som inte håller sig till bara en genre och som visar vägen för andra tillverkare till en ny och mer gränsöverskridande speldesign framöver. Tekniken och kunskapen gör spelen snyggare, snabbare, stabilare och roligare, samtidigt som mervärden i form av sociala samspelet och andra kunskaper ständigt går framåt. Samtidigt har tillverkarna blivit mer generösa med uppdateringar som gör att spel kan förbättras även efter att de släppts till försäljning.