Hur Magic: The Gathering tog över världen

Även om du aldrig har hört talas om någon form av rollspel och föredrar spel som julkalender casino, har du antagligen hört namnet Magic: The Gathering. Det har refererats ganska flitigt både i film och på TV, och det har växt från att vara ett spel som bara de mest inbitna fansen höll på med till att bli ett fenomen som spänner sig över hela världen. Det handlar mycket om att spelet har lyckats hitta en balans mellan sin identitet som rollspel och en egen inriktning som gör det mer likt ett klassiskt kortspel som bridge eller poker.

Denna balans är kanske också anledningen till att spelet har lyckats expandera till att numera ha turneringar kretsande, professionella spelare som kan leva på sina inkomster, samt en stor andrahandsmarknad när det kommer till korten som används, vilket man kan utnyttja till att tjäna pengar på att sälja de mer sällsynta korten.

Ett spel som går att variera

En stor del av dragningskraften hos spelet är att det går att variera ganska kraftigt. Det går dessutom att spela på bara två personer, vilket gör att man snabbt kan komma igång och vänja sig vid reglerna och korten även om man inte får ihop ett helt kompisgäng för varje omgång. Man kan spela Magic antingen på tryckta kort – det kommer nya uppsättningar vart fjärde år, och de nya korten läggs på de gamla så att man får ett större och mer omfattande spel för varje ny kortlek som kommer – eller så kan man spela på datorn. Vilket man än väljer så gäller det att spela smart och taktiskt för att stå som vinnare.

Populärt hos olika typer av spelare

En annan sak som gör Magic: The Gathering till en framgång utan dess like är att flera olika typer av spelare drogs till det. Det var inte bara de som gillade att spela rollspel som tyckte att Magic var ett bra alternativ, utan också de som spelar strategispel till vardags. När spelet kom på 1990-talet blev det så populärt att många försökte härma tanken bakom och släppte liknande spel, men utan större framgång. Det var Magic som gällde för hela slanten.

Sedan 1996 har det funnits en turnering att spela i, där man kan vinna upp till 400 000 dollar för en turnering som spänner över två dagar. Det finns också mycket prestige i spelet, och det är inte lag utan enskilda personer som blir till stjärnor inom det, mycket likt tennis eller golf. Att spela Magic: The Gathering kan vara mycket lukrativt, särskilt om man har många av de äldre korten och kan spela strategiskt och kallt när det väl gäller.