Kommer onlinespel att ersätta leksakerna?

Att det finns alltmer för barnen på mobilerna, datorn och plattan är det nog ingen som har undgått, och inte heller den boom som onlineshoppingen och onlinespelen har sett de senaste åren. Genom fina erbjudanden som Winner kupongkod och andra förmåner har internet stadigt dragit iväg konsumenter från traditionella sätt att konsumera, och istället fått dem att göra alla sina ärenden via nätet. Är detta något som kommer att hända även när det kommer till barnens lek? Är de traditionella leksakerna på väg ut ur barnrummen?

Den uppåtgående trenden är tydlig

Det finns en del undersökningar som gjorts på detta ämne, bland annat en 2014 som då visade att – enligt föräldrarna – spenderade barnen mer tid framför en interaktiv skärm än vid sina leksaker. Det är en viktig skillnad från tidigare år, då det istället varit TV:n och filmer som varit den stora boven i föräldrarnas ögon, då barnen allt mer passivt har tagit till sig kulturella influenser. Kanske är det då bättre att istället få barnen att rikta sig mot något som kräver deras medverkan, det finns trots allt många bra spel som hjälper barnen att lära sig allt från matte och stavning till logik och problemlösning.

Ska man då inte ta ett steg tillbaka från hysterin och säga att det kan vara en bra sak att våra barn spenderar tid på onlinespel istället för framför TV:n? Kanske inte, om man tar i beaktning att speltiden inte tar över TV-tiden, utan istället äter upp de lektimmar barnen brukade lägga på att leka med leksaker – eller med varandra.

Kan den sociala interaktionen bli lika bra online?

Barn lär sig mycket genom att umgås med andra barn, det vet vi sedan länge. Men kan då onlinespelen ersätta de timmar man annars skulle spenderat tillsammans med andra barn, och kan barnen lära sig samma saker? Troligtvis inte. Även om det finns många bra, pedagogiska spel som kan lära barnen mycket av det som förskolan annars tar hand om kan man inte lära sig att interagera med andra människor utan att ha andra människor runt sig. Det finns lösningar där man kan ha kakan och äta den samtidigt – till exempel genom att rikta in sig på spel som kombinerar det sociala med nätet, där flera barn kan spela samtidigt. Dock är det inte samma sak som att umgås på tu man hand, utan datorn eller plattan som mellanhand.

Vad händer med leksaksföretagen?

Alla är nog vana vid att se de stora varuhusen digna med leksaker, men om alltfler barn väljer att lägga sin tid på onlinespel snarare än fysiska leksaker – skulle inte varuhusen försvinna då? Inte än så länge, om man ska tro den julhandel som ständigt slår rekord. Det går ingen nöd på leksaksföretagen, som slog rekord förra julen – igen. Det verkar alltid finnas tid över, i alla fall från föräldrarnas sida, till att gå inom leksaksbutiken och plocka med sig nya leksaker hem. Kanske kan man komma runt den nedåtgående trenden inom leken genom att lägga mer tid tillsammans med barnen – och leksakerna. Att lägga undan plattan och stänga av mobilen kanske kan ge en lugnare lekstund utan en massa teknik som stör. Fundera på hur ofta ditt barn använder onlinespel, hur mycket du tycker att de ska lägga och hitta en kompromiss som funkar för alla.