Monopol spel

År 1935 lanserades Monopol av det amerikanska bolaget, Parker Brothers. Det är ett sällskapsspel som ursprungligen The Landlord’s Game och uppfanns år 1903 av Elizabeth Magie. Spelet handlar om ekonomi och är en förenkling av ekonomisk verksamhet med handel och uthyrning av fastigheter och tomter. Namnet för spelet kommer från termen monopol som innebär ett tillstånd där en enda aktör dominerar på marknaden. Ett exempel på det är att det i Sverige finns ett bolag som har ett monopol på alkoholförsäljning. Den enda aktören som får sälja ett brett utbud av alkohol i Sverige är Systembolaget som är ett statligt företag.toys-1509803_960_720

Ursprungligen kom spelet för att marknadsföra särskilda skattlagar och ekonomiska teorier. Det hade med andra ord utbildningssyften snarare än underhållning men efter att den ”förnyade” versionen lanserades hade det ett underhållnings syfte för de flesta åldrarna. Spelets popularitet ökade med tiden och alltfler började spela det. Det började så småningom ersätta klassiska kortspel som en gång var väldigt omtyckta sällskapsspel. Spelet spred sig utanför USA och till Sverige kom det år 1938. När det kom till Sverige ersattes originalversionen av Atlantic City. Den svenska versionens tomter var döpta efter Stockholms gator och platser. Valutan ändrades från dollar till sek med växlingskursen 1 dollar = 20 kronor. Priset på gatorna och platser ändrades också i samband med det. Översättning brukar uppdateras med jämna mellanrum och senast var år 2008 när Monopol Göteborg lanserades. Monopol Göteborg är då versionen där Göteborgs gator och platser är med. Det har dessutom en uppdaterad växlingskurs. År 2010 lanserade även Monopol Uppsala som har Uppsalas gator och platser.

Sedan Monopol lanserades har det spridit värden över. Det finns i över 103 länder i cirka 37 språk. Det är har blivit en stor del av flera länders populär kultur vilket har varit en av faktorerna till att det är en av världens mest sålda sällskapsspel.