Vad är kortspel

Kortspel är ett sällskapsspel med spelkort. Spelkort är benämningen för all sorter kort som används för kortspel. Det finns en stor variation av kortspel och bland dem är UNO som är en variant där UNO kort används. UNO korten är då speciellt anpassade till själva spelet UNO som är ett spel där man vinner genom att bli av med alla sina kort. För att bli av med sina kort måste man veta när man ska lägga särskilda kort beroende på vilket kort som las innan. Det betyder att om någon till exempel lägger en trea ska kan man antingen lägga ett kort med högre siffra, ett stoppkort eller vändkort. Har man inget av det får man plocka upp högen.

Historien om vart kortspel ursprungligen kommer ifrån är obestämd. En del teorier säger att det har orientalisk ursprung. Teorin menar att det härstammar från Östasien till Nordafrika då spelet spred sig genom spanjorer och italienare som var i de trakterna. Att det skulle ha kommit från Asien är enligt vissa mest troligt eftersom att det inte är första gången spel från Asien sprider sig. Exempel på andra spel som sprids från Asien är Brädspel som började spelas långt innan det kom till Antikens Grekland och Romarriket. En annan teori var kortspel härstammar ifrån är att det uppkom i västvärlden eftersom att det äldsta bevarade spelkorten i Europa är några tusen år äldre än de från Asien.

Förutom att kortspel används i underhållningssyfte så används det dessutom till spådom. I samband med att spådomskonst utövas i många kulturer har kortspel länge använts för de syften. Det finns särskilda kort för spådom som kallas Tarotkort. I Europa har började det användas under 1800-talet för övernaturliga syften. Till en början användes det främst i spelsyfte inom Europa men i andra kulturer började det användas i ockulta sammanhang långt innan dess.