Vilka är de bästa brädspelen för vuxna?

Föreställ dig att du sitter på kontoret med en måndag-hela-veckan-känsla. Du vill inget hellre än att veckan ska vara över, men du har heller inga storslagna planer för helgen (utom kanske titta på sport och satsa på ditt favoritlag med bonus Comeon). Plötsligt plingar det till på Facebook. Du klickar in på notisen och ser att du har fått en inbjudan till ett event. Men inte vilket event som helst. Rubriken heter Dragons, unicorns and EPIC GAMES night. Gott käk och chansen att kicka dina bästa kompisars ass i brädspel? Du tackar snabbt ja och fredagskvällen är räddad.

En spelkväll med gänget kan bli intensiv. Du vet säkert själv den där kompisen som går all-in på liv och död när det gäller spel. Eller kanske är du själv den personen. Och ofta finns det även den där personen som säger att hen inte gillar spel, men som när det kommer till kritan är mest entusiastisk av alla (men likaså den sämsta förloraren). Oavsett vilken typ av spelare du identifierar dig med kan du vara säker på att det finns ett brädspel för alla. Det gäller bara att hitta den typen av spel man gillar bäst.

Brädspelets historia

Brädspel har funnits lika länge som man kan finna spår av människan. Redan 3000 år f.Kr. fann man ett spel i staden Ur i Iran som bestod av ett bräde, tärningar och räknemedel. Det äldsta spelet man känner till är ett vid namn Senet som spelades av egyptierna ca 3300-3100 år f.Kr. Ett av de äldsta spelen vi känner till och som fortfarande spelas idag är Backgammon. Backgammon kommer ursprungligen från Mesopotamien och tros vara över 5000 år gammalt. Även spel som schack, vilket tros härstamma från Indien, dateras långt bak i tiden.

Idag finns det vissa som påstår att vi lever i en ”golden era of board games” då försäljningen av brädspel sedan 2012 stigit med omkring 40% per år. Varför det är så kan man bara spekulera i. Däremot tros Internet vara en stor faktor för ökat intresse för spel då man kan finna hela communities för specifika spel, vilka man kan engagera sig i. Brädspel är inte heller längre endast en fritidssyssla, utan någonting man ofta till och med kan tävla professionellt i. Javisst finns det stora turneringar och mästerskap där man har chansen att vinna stora pengar.

Det ultimata brädspelet

Finns det egentligen? Går det att utse vilket som är det bästa brädspelet för vuxna? Vilket spel man tycker om är väldigt personligt, och let’s face it. Hur vuxna är vi egentligen när vi spelar brädspel? Kommer inte ens barnsligaste och ibland värsta sidor fram när adrenalinet väl kickar igång? Vi fuskar, hugger medspelare i ryggen, kastar korten på bordet och låtsats som att vi inte fattat reglerna när det inte går som vi vill. För har livet någonsin känts så orättvist som när personen som är nästintill bankrupt cashar in alla dina pengar när du hamnar på Norrmalms Torg i Monopol? Nä, jag menar då det.